Gode råd til bryllup

Hvad er et bryllup?

Hvad er et bryllupHvad er et bryllup? Et bryllup er en følelsemæssig og smuk ceremoni, der holdes enten som en kirkelig eller borgelig vielse. Når man vælger at gifte sig er det for at fejre jeres kærlighed til hinanden. Et bryllup indgåes ofte også af juridisk betydning, så man sikrer hinanden og familien økonomisk.

Andre vælger at blive gift fordi det har en religiøs betydning for dem

Andre vælger at blive gift fordi det har en religiøs betydning for dem. For nogen har det at få Guds velsignelse i ægteskabet noget, der har en stor betydning for dem, når de gifter sig. Man får guds velsignelse når man bliver viet i kirken. Så hvad er et bryllup? Som du kan læse, kan et bryllup betyde flere ting, selvom mange mennesker gifter sig af kærligheden til hinanden.

Efter vielsen

efter vielsenEfter vielsen får brud og gom ofte taget deres officielle bryllupsbilleder. Bryllupsgæsterne tager hen til hvor jeres bryllup skal holdes og venter på i skal vende tilbage fra bryllupsfotograferingen. Det er en god ide at sige velkommen til jeres gæster med en velkomstdrink og nogle snacks, såsom nødder, chips eller fingermad. I de fleste tilfælde vælger de fleste brudepar at skære deres bryllupskage her. Vælger i et formiddagsbryllup, så er det en god ide med lidt fingermad, så jeres gæster får en let frokost inden aftenmåltidet.

Gode råd til den store dag

Gode råd til den store dagDer er så meget planlægning op omkring et bryllup, at man ofte, som brudepar føler at man kan have glemt noget på selve dagen. Læg nu bare jeres bekymringer fra jer, og nyd dagen, da i kan alligevel ikke gøre ændre noget nu. Pyt med hvis der mangler noget. Det er jo kun jer der ved det, hvis der altså virkelig mangler noget. Det er jeres kærlighed til hinanden i fejrer, ikke om der nu er husket at blive købt kager til kaffen.

Se flotte bryllupsfotos fra professionel fotograf.

Giv hver gæst en bordplan

Ofte ligger der en velkomstsang med menukort ved hver kuvert til et bryllup. Her er det en rigtig god idé at indtegne bordplanen. Ud for hver gæst skrives om det er “ven af brudeparret”, “onkel til bruden”, “fætter til brudgommen” o.s.v. Er der flere borde skrives nummer på bordene. På denne måde har gæsterne en mulighed for bedre at vide hvem de øvrige er.

Ved du hvad man bruger bestikket til

Ved store bryllupsfester er der som regel et hav af bestik, men fortvivl ikke for det er ikke så indviklet:

 • Gaflerne ligger til venstre og knive til højre – og de benyttes i den rækkefølge de ligger.
 • Bestik til mellemretter ligger skråt i højre hjørne. En ske placeret yderst for knivene er til evt. suppe. Dessertbestik ligger ovenover tallerknen. Hummer og østersgafler ligger på højre side.
 • Hvis der er smørknive er disse anbragt ved kuvertbrødet. Man benytter kniven til at tage den mængde smør man mener at skulle bruge. Sæt aldrig overskydende smør tilbage på smørskålen. Efter brug anbringes smørkniven igen på kuverttallerknen.
 • Læg aldrig brugt bestik på dugen. Altid på tallerknen. Hvis du vil vise, at du er færdig med at spise lægges kniv og gaffel parallelt på din tallerken med skaftet pegende ned til højre. Det er en meget stor hjælp – udover at det er dannet – for serveringspersonalet, da de aldrig uden videre tager en tallerken hvis bestikket ikke ligger parallelt.

Unikke bryllupsfotos fra en af landets mest kreative bryllupsfotografer.

Inviteret til ex-kærestens bryllup – og…

Nolge kommer i den situation, at de bliver inviteret ti ex-kærestens bryllup – måske også fordi der har været et godt forhold til resten af familien.

Hvis du siger ja – så bør du følge nogle gode råd – for at gøre det lettere for brudeparret:

 • Hvis nogen siger til dig “Vi ville ønske I havde holdt sammen” – så skynd dig at dreje samtalen over på brudeparret og sige, at du mener de passer meget bedre sammen, og “se bare hvor lykkelige de er”eller”Ja – men da hun ville spise sild hver morgen i sengen, så kunne det i sagens natur ikke blive os to – da jeg hader sild”Når du skal sige tillykke til brudeparret – så undlad det helt store knus – og slet ikke kys på munden. Hvis det falder naturligt for dig, så giv et hurtigt let knus eller nøjes med at sige tillykke.Sørg for ikke at drikke for meget, så du mister kontrollen.Gå ikke for meget rundt og præsenter dig blot som en gammel kammerat af bruden.

Bryllupsdags-navne og metal

Der foreligger ikke megen dokumentation for, hvorfor metaller er brugt som betegnelse for de forskellige bryllupsdage, men Niels Hagensten fra Biblioteksvagten.dk har en meget fin idé til, hvorfor kobberbryllup kommer før sølvbryllup o.s.v.:
Metallernes og ædelstenenes anvendelse er jo netop, at diamanten er det fineste (60) – næstfinest er guld (50) – derefter sølv (25) og derefter kobberbryllup (12,5).

Hvis du er gæst til en jødisk vielse….

Mange spørger sig selv om de skal følge de religiøse ritualer, hvis de bliver inviteret til en vielse.
I nogle tilfælde bør man om ikke andet – så lade som om man følger mængden, specielt indenfor den danske folkekirke, hvor ritualerne ikke er så krævende. I andre tilfælde er det upassende at deltage. Men er du inviteret til en jødisk vielse og du har sagt ja til at være med i synagogen, så BØR man følge det ritual, som siger at mænd skal bære kalot. Udenfor synagogen ligger som regel kalotter til udlån.

Brudens sko

I gammel folketro var skoen billede på jomfruelighed. At miste skoene blev symbol på deflorering. I orienten kaldes bryllupsdagen for skoaftagningsdagen. Brudeskoene var også tegn på magt og rigdom, ofte dog knyttet til brudgommen. En mønt i skoene betød, at hun aldrig kom til at mangle penge. Især højreskoen betyder lykke, hvor denne ofte ses bundet bag bilerne.

Mindre kendt er skikken med at brudens far giver brudgommen et par af brudens brugte sko, for at symbolisere, at han overgiver ansvaret for datteren til hendes nye mand. Traditionen med at kaste brudebuketten over skulderen er en udløber af det oprindelige, hvor bruden kastede en af sine sko over skulderen. Skoene er endvidere symbolet på brudens mødom. Når brudgommen tager brudens sko af, betyder det, at nu er hendes mødom også taget.

Skal i bruge en professionel bryllupsfotograf til brylluppet?

Valg af uge dag

Selvom de fleste bryllupper i dag finder sted på lørdage, så var det i gamle dage forbundet med uheld. Ligeledes var også fredage uheldige, specielt fredag den 13. Nogle gamle sentenser siger:

 • Mandag betyder rigdom
 • Tirsdag betyder et godt helbred
 • Onsdag er den heldigste dag af alle ugens dage
 • Torsdag betyder tab
 • Fredag betyder sorg
 • Lørdag intet held overhovedet

Valg af måned

 • Januar du får en elskelig og trofast mand
 • Februar du lægger din fremtid i skæbnens hånd
 • Marts du vil både møde sorg og glæde
 • April både du og din mand vil få megen glæde i livet
 • Maj du vil blive svigtet
 • Juni du vil komme på mange rejser
 • Juli du vil komme til at slide for føden
 • August der vil komme mange forandringer i dit liv
 • September du bliver rig
 • Oktober du vil få megen kærlighed, men du bliver aldrig rig
 • November der vil kun være glæde i dit liv
 • December kærligheden vil vare resten af livet

Det siges at Dronning Victoria i det gamle England forbød sine børn at blive gift i maj. Denne overtro var også skyld i, at kirkerne havde travlt i april, for alle skulle giftes inden maj måned.
I Skotland var det tidligere en god skik, at gifte sig om sommeren, da det medførte en hurtig graviditet. Bruden skulle gå fra øst til vest på sydsiden af kirken og fortsætte med at gå rundt om kirken 3 gange.

Vejret og bryllup

Vejret kan også ifølge engelsk overtro betyde noget for fremtiden. Dårligt vejr på vej til kirke er et varsel om et ulykkeligt ægteskab. Dog er regn i nogle kulturer at betragte som et godt varsel. En overskyet himmel med blæst tyder på et stormfuldt ægteskab. Sne forbindes med et økonomisk rigt liv og mange børn.

Dansk overtro siger, at to dage før vielsen er det brudgommens dag. Sådan som vejret er den dag, er hans sind. Dagen før brylluppet er brudens dag og her vil det være hendes sind, der bliver afsløret. Selve bryllupsdagen er brudeparrets dag og afslører hvordan ægteskabet bliver.

Solskin betyder et kærligt og langt samliv. Regn eller sne betyder materiel velstand.

Svenskerne mener også, at regnen varsler mange tårer i ægteskabet. Stormvejr betyder et stormfuldt ægteskab. Gråvejr varsler et ulykkeligt ægteskab, specielt hvis det er gråvejr uden regn.

Se smukke og flotte bryllupsbilleder ved erfaren bryllupsfotograf.

Konfetti og Ris

Konfetti og Ris kastes efter brudeparret, når de kommer ud af kirken, for at de kan få mange børn.

Konfetti bruges specielt i de sydlige lande. En erstatning for de blomster, man tidligere brugte til at strø ud over brudeparret.

Hvad er St. Valentine – kort

Bindebreve

En gammel tysk skik er et bindebrev. I brevet får modtageren en gåde eller en bundet knude og kan
han/hun ikke løse gåden eller binde knuden op, så kostede det dyrt. Det dyreste kunne måske være, at så måtte man sige ja til ægteskab, den mildere udgave kunne være, at man blev nødt til at melde tilbage at ”jeg elsker dig”.
Gåden kunne være en ordleg og knuden måske bundet af en ganske tynd, rød sytråd. Der skal altid gives tilbagesvar.

Gækkebreve
Gækkebrevene bliver foretrukket af nogle, hvis de ikke ønsker at stå frit frem med navn, men det indebærer en risiko for at modtageren tror det er en anden afsender.

Et lommetørklæde behøver ikke blive gemt væk

I Belgien gør brudene meget ud af netop det lommetørklæde, som skal med i kirken. Lommetørklædet broderes med navn og mønster. Senere vaskes det og bliver indrammet. Derefter tages det ned, når det næste familiemedlem skal giftes og et nyt navn tilføjes.

En smuk skik fra det sydlige Tyskland

I det sydlige Tyskland – Bayern – benytter mange brudepar i dag sig af den gamle skik med at brudens bedste veninde ofte beder en bøn i kirken lige efter vielsen. Det kan også forekomme, at forloveren beder denne bøn istedet.

Dagen går hurtigt

Tit hører man fra andre brudepar, at de synes den store dag gik alt for stærkt og de knap nok kan huske hvad der er sket. Sørg derfor at tage jer tid til at nyde bryllupsdagen. Planlæg eventuelt nogle små afbræk hvor det bare er jer to. Husk at snakke sammen under receptionen og bryllupsmiddagen, og få fortalt hinanden hvor meget i nyder dagen. Læs mere om bryllupsfest her.

Tradition eller ej ?

bryllupsfoto-411Det er ikke alle brudepar, der idag vælger at danse den traditionelle brudevals. Vælg et nummer, der har betydning for jer. Det betyder intet hvad andre synes det er rigtigt eller forkert. Det er jeres dag, HUSK DET!! I kan også vælge at danse fuldstændig tosset, hvis det er det i føler for. I behøver ikke lære de traditionelle bryllupstrin fra en vals for at have jeres første dans sammen som mand og kone. Lad ikke andre trække traditionerne ned over hovedet på jer, hvis i ikke har lyst. I bestemmer, det er jeres store dag.

Nyd nu dagen for pokker

Det kan godt være at dagen ikke forløber helt som den skal, men de små fejl og mangler, i nu mener der måtte være, vil ikke ødelægge brylluppet på nogen måder. Grin af det sammen og gå ud fra at det bare ikke var meningen, at det skulle være med til brylluppet. Nyd hinanden, maden og jeres gæsters selskab. Det i sig selv vil være med til at skabe en perfekt dag.

Se billeder fra professionel og uddannet fotograf her.